Μηχατρονική

Εργαστήρια Μηχατρονικής - κοινά χαρακτηριστικά

- Κατασκευή ηλεκτρομηχανικών μοντέλων. Πειραματισμός, ανάλυση, σύνθεση των δημιουργιών μας.
- Περιγραφή και δημοσιογραφικό γράψιμο, διήγηση, επεξήγηση και ερμηνεία σε τρίτους του τι δημιουργήσαμε και πώς.

- Tο microbit και το Arduino είναι «ενιαίες ηλεκτρονικές πλατφόρμες» επεξεργαστών, ελεγκτών, αισθητήρων και προγραμματισμού με τις οποίες δημιουργούμε αυτόνομες ηλεκτρομηχανικές κατασκευές. Με τους αισθητήρες η πλατφόρμα «καταλαβαίνει» τι γίνεται γύρω της (κίνηση, θερμοκρασία, ήχος…) και αυτό, μέσω του sofware που δημιουργούμε, το μετατρέπει σε οδηγία για κάτι (κίνηση του ρομπότ, φως, μοτέρ, ήχος, …).  Η λειτουργικότητα αυτή συναντάται ακριβώς η ίδια σε καθημερινά αντικείμενα γύρω μας (microwaves, air-conditions, πλυντήρια, συναγερμοί, βιομηχανικοί αυτοματισμοί, κλπ.) όπως και σε όλα τα πραγματικά Ρομπότ.

- Τα παιδιά, όταν εργάζονται στις πλατφόρμες αυτές έρχονται όσο πιο κοντά γίνεται στην «Ρομποτική πραγματικού κόσμου».
- Οι τομείς που ξεκινούν είναι Προγραμματισμός και Επιστήμη Υπολογιστών (οι ελεγκτές και οι αισθητήρες πρέπει να προγραμματιστούν!).  Συνεχίζουν, στο ίδο εργαστήριο με Τεχνολογία και Ηλεκτρονικά (τι κύκλωμα θα φτιάξω, τι αισθητήρες θα χρησιμοποιήσω και τι εξαρτήματα θα συνδυάσω, ...). Ολοκληρώνουν με Ρομποτική και Μηχανική (συνδυάζουν όλα τα προηγούμενα και κατασκευάζουν αυτόνομα Ρομπότ).

- Οι επιλογές και τα εξαρτήματα είναι πρακτικά απεριόριστα (όπως στην πραγματική βιομηχανία) και γι’ αυτό το λόγο η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών εκτοξεύονται, μαζί με τις γνώσεις τους για μηχανική, ηλεκτρονική και προγραμματισμό. (… και δεν συμβαίνει συχνά αυτό). Θα χρειαστεί να επιλέξουν (για παράδειγμα όταν θα φτιάξουν ένα αυτόνομο αυτοκινητάκι) από πρακτικά άπειρες επιλογές και συνδυασμούς υλικών και τεχνολογιών, τι ρόδες θα χρησιμοποιήσουν, τι μοτέρ, τι σασί, τι αισθητήρες, πλαστικά ή σιδερένια μέρη, γλώσσα προγραμματισμού…
- Χρησιμοποιούμε ποικιλία από αισθητήρες, αντιστάσεις, πυκνωτές, ποτενσιόμετρα, μοτέρ, κινητήρες, ηχεία, γρανάζια, άξονες, οθόνες, led. Σχεδιάζουμε ηλεκτρονικά κυκλώματα (σε χαρτί ή σε software simulation environments), και τα υλοποιούμε.
- Προσθέτουμε μηχανές, αισθητήρες, εξαρτήματα, καλώδια, βίδες, led και lcd οθόνες και τέλος προγραμματίζουμε και κατασκευάζουμε τις πραγματικές συσκευές.

Τότε, και μόνο τότε, όταν δηλαδή τα παιδιά θα κληθούν να κάνουν αυτές τις επιλογές τα ίδια, θα συνειδητοποιήσουν ότι έτσι ακριβώς φτιάχνεται ο ηλεκτρομηχανικός κόσμος γύρω μας (και θα θέλουν και τα ίδια να συμμετέχουν σε αυτό)!

Εργαστήρια Μηχατρονικής ανά ηλικία

 [10+] - Microbit - (E_MBIT)

Χρησιμοποιούμε το microbit και ρομποτικές πλατφόρμες σχεδιασμένες για αυτό.

 [12+] - Arduino (E_ARD)

Arduino για προχωρημένα project.

 [12+] - Arduino 2 (E_ARD2)

Arduino 2 για περισσότερο προχωρημένα project.

Copyright © 2014-2024 CityLab IKE – Γ.Ε.ΜΗ.: 130882103000, Α.Φ.Μ.: 800586309 – Υπηρεσίες Σχολών Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος/All rights reserved. Design + programming by makebelieve.